TOEPASSINGEN
VAN XML IN DE PRAKTIJK
XML als basis
Een tijdschrift over bouw, een krant voor jongeren, informatie over een regio, spelregels bij een bordspel; er bestaat heel veel verschillende informatie. Al die informatie kan op verschillende manieren kan worden gepubliceerd zoals in een boek, tijdschrift of op internet.
Het is handig als je niet van tevoren hoeft te bepalen waar en hoe je je informatie wilt publiceren, maar dat je content gewoon dusdanig gestructureerd is dat je alle vrijheden hebt. Topic based writing en XML laten zich op bijna alle informatie toepassen. XML is daarom altijd een goede basis.
Educatief les- en toetsmateriaal
Adaptief leren, leren op maat, het beste uit de leerling halen; dat zijn de uitdagingen voor uitgevers van educatief materiaal. Hiervoor heb je de juiste strategie en goed gestructureerde en gemetadateerde content nodig. Educatief materiaal moet aan veel eisen voldoen qua didactiek, inhoud en structuur.
Interactieve vragen en toetsen/oefeningen spelen een belangrijke rol binnen educatieve content. Scholen gebruiken toets- en leermateriaal in verschillende vormen zoals (werk-)boeken, webapplicaties of combinaties van beide. Het is daarom zinvol je content zo veel mogelijk mediumneutraal te ontwikkelen door XML te gebruiken.
Voor educatieve content bestaan internationale XML standaarden. De meest bekende is QTI. Maar ook DITA biedt met de module Learning & Training de mogelijkheid leermateriaal te creëren, te beheren en te publiceren. Het voordeel van DITA L&T is dat je het aan jouw specifieke wensen kunt aanpassen. Bovendien is er al de door mij ontwikkeld open source DITA specialisatie LCE waarin extra vraagtypes voor DITA L&T gedefinieerd zijn. Een goede basis voor educatief materiaal.
Uit een content analyse moet blijken of DITA L&T (met of zonder uitbreiding LCE), QTI of een eigen XML schema het meest geschikt is.
Technische documentatie
Technische documentatie heb je in verschillende smaken: eindgebruikershandleidingen, business-to-business informatie, onderhouds-manuals etc. Deze hebben allemaal gemeen dat ze een technisch product beschrijven. Als gebruiker wil je snel de relevante informatie vinden die je op dat moment nodig hebt. Bijvoorbeeld hoe je een koffiezetapparaat moet schoonmaken, software kunt updaten of hoe een bepaald vliegtuigonderdeel wordt ingebouwd.
Overzicht bewaren
Het creëren en beheren van -lange- handleidingen en manuals kan veel werk zijn. En heb je producten die op elkaar lijken? Dan loop je ook het risico informatie meerdere keren op te schrijven of met copy & paste te werken. Bij – kleine – wijzigingen van je producten, kun je al snel het overzicht kwijtraken in welke handleidingen aanpassingen nodig zijn.
Topic based writing
Om dit te voorkomen en efficiënt je informatie te beheren en te publiceren kun je het best topic based writing toepassen. Dat betekent dat je kleine informatie-eenheden (topics) schrijft en deze verzamelt in een apart document voor publicatie. Zo kun je informatie die voor verschillende producten van toepassing is in andere topics opslaan dan die van specifieke productinformatie. Voor topic based writing kun je het best DITA gebruiken.
Juridische publicaties
Wetten en regels zijn belangrijk en moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Hiervoor heb je speciale websites van de overheid. Maar vaak zijn wetten niet eenvoudig te begrijpen en is het nuttig dat ze van commentaar worden voorzien. Ook jurisprudentie kan veel informatie bevatten over hoe je een wet of regel moet interpreteren.
Het publiceren van wetten en regels met commentaar en/of uitspraken is een apart vak. Tegenwoordig willen professionals en zeker de gewone burger geen dikke (wet-)boeken meer, maar informatie op maat. Het is daarom zinvol juridische informatie goed gestructureerd en gemetadateerd te publiceren zodat de gebruiker snel de gewenste informatie kan vinden. XML is hiervoor een geschikt formaat.