Birgit +31(0)631910162

XML-STANDAARDEN VOOR MULTICHANNEL PUBLICATIES

XML handig bij hergebruik content

XML (Extensible Markup Language) is een codeertaal. Hiermee markeer je content en kun je de betekenis van de content definiëren. Je laat bijvoorbeeld zien of iets een titel, een kernwoord of een instructie is. XML kun je voor allerlei soorten publicaties gebruiken. Met XML creëer en beheer je content medium- en productneutraal. Pas voor publicatie leg je in een stylesheet vast hoe content wordt opgemaakt. Op deze manier kun je content goed voor verschillende publicaties hergebruiken.

 

Content betekenis vastleggen

Een XML-codering bestaat uit elementen en attributen. Een element bepaalt de betekenis van de content, met een attribuut kun je het element nog verder specificeren, bijvoorbeeld een note van de type waarschuwing. Bij welke elementen attributen gebruikt mogen worden, kun je in een DTD (Document Type Definition) of XML-schema vastleggen. Je kunt een eigen DTD/XML-schema definiëren of een bestaande standaard zo als DITA, DocBook, JATS of QTI gebruiken.
Voor het creëren en beheren van XML-documenten zijn verschillende XML-editors op de markt. Het is aan te raden deze te gebruiken.

De standaard
voor vrijwel
alle content
structuren

 

 

 

XSL-T staat voor Extensible Stylesheet Language Transformations en is een standaard voor het omzetten een XML-document naar een ander formaat zoals (X)HTML of een anders gestructureerd XML-document. Een XML-document heeft een boomstructuur waarop door XSL-T transformaties worden uitgevoerd. XSL-T is zelf ook een variant van XML. In de praktijk wordt XSL-T vaak in combinatie met XSL-FO toegepast, omdat de opmaakfunctionaliteit niet door XSL-T wordt ondersteund. XSL-FO staat voor XSL Formatting Objects. Met XSL-FO kun je XML-documenten opmaken. Met XSL-T en XSL-FO kun je bijvoorbeeld uit een XML-document een PDF-document maken.

DITA OT

DITA Open Toolkit (OT) is een open souce DITA bewerkingsgereedschap. Met DITA OT kun je diverse output-formaten produceren zoals PDF, XHTML, Microsoft Compiled HTML Help en anderen. DITA OT maakt gebruik van XSL-T en XSL-FO. Je kunt DITA OT voor jouw specifieke opmaak en output configureren. Out of the box kan DITA OT alle geldige specialisaties van DITA verwerken maar niet opmaken. Hiervoor moeten de stylesheets dan worden aangepast.

 

De standaard voor diverse output-formaten

De standaard voor het valideren van content structuren

Om een XML-schema te ontwikkelen, is het raadzaam om eerst een gedegen content/informatieanalyse uit te voeren;
• een model van de structuren te maken;
• en tijdens de ontwikkeling het XML-schema voortdurend met content-voorbeelden te toetsten.

DITA specialisatie

Alternatief kun je ook een bestaand XML-Schema gebruiken of indien mogelijk een bestaand XML-Schema bijvoorbeeld DITA uitbreiden.

 

 

Om informatie efficiënt te kunnen gebruiken en publiceren, is het belangrijk een goed overzicht van je informatie te hebben. Over welke informatie beschik je? Hoe is deze informatie opgebouwd en is het gestructureerd?

Bij een contentanalyse wordt met de betrokkenen gesproken en voorbeeldmateriaal geanalyseerd. Vervolgens ontvang je een rapport met de resultaten. Indien gewenst, worden aanbevelingen voor vervolgtrajecten gedaan.

De basis waarmee alles begint